Ketose is een metabolische staat waarin je terecht komt wanneer je lichaam door de suikervoorraden heen is. Dit wordt gebruikt door mensen die aan het diëten zijn, maar het wordt ook wel eens gebruikt bij de duursport. Er wordt hierbij gesproken over superbenzine; ketonen zouden veel meer energie leveren voor het lichaam dan glucose.
Vandaag is het tijd voor een informatieve blog. We gaan in op het fenomeen ketose. Dit is een metabolische staat waarin je terecht komt wanneer je lichaam door de suikervoorraden heen is. Deze metabolische staat wordt gebruikt door mensen die aan het diëten zijn, maar ook wel eens bij de duursport. Er wordt hierbij gesproken over superbenzine; ketonen zouden veel meer energie leveren voor het lichaam dan glucose. Hier is echter nog geen wetenschappelijk bewijs voor. In dit artikel gaan we verder in op ketose en de hierbij horende ketonen.
Hoe kom je in ketose?
Bij een normaal lichaamspatroon verbrand je voornamelijk koolhydraten. Dit komt doordat koolhydraten een makkelijke brandstof zijn voor het lichaam. Om in ketose te komen moet je zo min mogelijk koolhydraten eten, zodat je lichaam overgaat van een koolhydraatverbranding naar een vetverbranding. Dit zorgt ervoor dat er ketonen worden aangemaakt, welke worden uitgescheiden via de urine.
Koolhydraatinname
Maar hoeveel minder koolhydraten moet je dan binnenkrijgen? Het verschilt per persoon bij hoeveel koolhydraten je in ketose komt. Voor de meeste mensen is een beperking van maximaal 45 gram koolhydraten per dag voldoende. Omdat de meeste producten koolhydraten bevatten, kan het best lastig zijn om onder de 45 gram per dag te blijven. In ons assortiment hebben wij een aantal producten voor koolhydraatarme diëten opgenomen die je kunnen helpen bij het verlagen van de koolhydraatinname. Zo kun je bijvoorbeeld ons fruitwater drinken in plaats van frisdrank. Net zo lekker, alleen dan veel lager in koolhydraten. Wil je graag suiker in je koffie of thee of heb je zin om te bakken? Dan kun je gebruik maken van de suikervervanger Sukrin. Sukrin bestaat uit het polyol erythritol, dat nauwelijks verteerd wordt, waardoor het geen calorieën bevat.
Als je overgaat van een normaal voedingspatroon naar een voedingspatroon met maximaal 45 gram koolhydraten, moet je lichaam hier natuurlijk even aan wennen. De glucosevoorraad raakt al snel op, maar je lichaam heeft altijd nog een reserve, dit noemen we glycogeen. Glycogeen wordt bijvoorbeeld ook gebruikt bij intensieve inspanning, wanneer er te weinig glucose beschikbaar is. Wanneer je in ketose wilt raken, zal ook de glycogeenvoorraad op moeten raken. Hierdoor duurt het ongeveer twee dagen totdat je in ketose kunt raken. Als je ervoor zorgt dat je onder de grens blijft van de 45 gram koolhydraten, zul je na twee dagen waarschijnlijk de ketosetoestand bereiken.
Hoe weet je of je in ketose bent?
Je bent in ketose wanneer de concentratie ketonen in het bloed hoger is dan 0,5 mmol/l. Om hier zeker van te zijn, kun je gebruik maken van Keton1. Deze betrouwbare teststrips zorgen ervoor dat je binnen veertig seconden weet of je in ketose bent of niet. Mocht je na vier dagen nog niet in ketose zijn, is het raadzaam om de koolhydraatinname nog verder te beperken. Let wel op dat je niet minder dan dertig gram koolhydraten per dag binnenkrijgt. Je hersenen hebben namelijk altijd een kleine hoeveelheid glucose nodig om te kunnen functioneren.
Welke klachten kan je krijgen en hoe lang houden deze aan?
In het begin kunnen er helaas een aantal klachten voorkomen wanneer je in ketose bent. Dit komt doordat je grote veranderingen aanbrengt in je voedingspatroon. Je lichaam moet hieraan wennen. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, misselijkheid en een slechte adem. Gelukkig verdwijnen de klachten meestal snel weer, zodra je lichaam gewend is. Wil je je lichaam voorzien van extra vitaminen en mineralen? Maak dan gebruik van onze multivitamine of onze kaliumtabletten.
Is ketose gevaarlijk?
Ketose is een natuurlijke toestand, maar kan voor sommige mensen zeker gevaarlijk zijn. Vooral mensen met diabetes type 1 of 2 moeten goed oppassen met het volgen van dit dieet. Het wordt zelfs sterk afgeraden om dit onbegeleid te doen. Insuline helpt bij het opnemen van koolhydraten en doordat de verhouding dan te sterk uit elkaar ligt kan je in kritieke toestand raken.
Keto dieet
Mensen die langdurig in ketose willen blijven volgen het keto dieet, ook wel bekend als ketogeen dieet. Hierbij krijg je nog minder koolhydraten binnen dan bij een koolhydraatarm dieet om vet te verbranden. Om af te vallen moet je minder calorieën binnenkrijgen dan je lichaam verbruikt. Onder ketogeen eten wordt een hoge inname van eiwitten en vetten en een lage inname van koolhydraten verstaan.