Wist je dat een koolhydraatarm brood bakken helemaal niet moeilijk is? Goed nieuws, want zo hoef je brood niet langer te laten staan als je een koolhydraatarm dieet of koolhydraatarme levensstijl volgt! In deze blog vertellen we je alles over koolhydraatarm brood en delen we 3 heerlijke recepten. Smullen maar!
Een lekkere boterham of een stukje stokbrood bij de soep, altijd lekker! Helaas zit brood vol koolhydraten en dat is juist iets wat je wilt vermijden tijdens een koolhydraatarm dieet of koolhydraatarme levensstijl.
Daarom gingen wij aan de slag met koolhydraatarme recepten om zelf een brood te bakken. Het smaakt net zo lekker als normaal brood maar is wel een stuk gezonder! En geen zorgen, het is super makkelijk om zelf te maken.
Wat is koolhydraatarm brood?
Een brood dat 30% minder koolhydraten bevat dan “normaal” brood, mag je koolhydraatarm brood noemen. In onze recepten gebruiken wij de broodmix van Sukrin. Deze bevat namelijk slechts 1 gram koolhydraten per snee!
Er worden vaak gezonde noten en zaden toegevoegd aan een koolhydraatarm brood. De broodmix van Sukrin zit dan ook vol met zonnebloempitten en pompoenzaden. Daarnaast bevat de mix geen gluten, suiker, meel, zuivel, gist of soja.
Hoeveel koolhydraten in koolhydraatarm brood?
De broodmix van Sukrin bevat slechts 1 gram koolhydraten per portie (40 gram). Een bruine boterham van 40 gram uit de supermarkt bevat gemiddeld zo’n 17,2 gram koolhydraten. Dit is natuurlijk een heel groot verschil! Wil jij een koolhydraatarm dieet of levensstijl volgen? Wees dan zeker bewust van welk brood je koopt.
Waarom koolhydraatarm brood?
Tijdens het koolhydraatarme dieet of een koolhydraatarme levensstijl is het de bedoeling om zo min mogelijk koolhydraten te nuttigen. In brood zitten veel koolhydraten, maar helemaal geen brood meer eten is vaak lastig. Daarom is koolhydraatarm brood de oplossing! Zo kun jij zorgeloos blijven genieten van een lekkere boterham.
Hoe smaakt low carb brood?
De smaak is per koolhydraatarm brood verschillend. Het is uiteraard helemaal afhankelijk van de ingrediënten die je gebuikt. De smaak ligt wel vaak dicht bij de smaak van “gewoon” brood. De textuur daarentegen is meestal wel anders. Dit komt omdat er vaak meer noten en zaden in koolhydraatarm brood zitten. Hierdoor is de structuur iets grover dan bij een regulier brood.
Dus, koolhydraatarm brood is gezonder?
In regulier brood zit zetmeel, dit wordt snel afgebroken in het spijsverteringskanaal en gaat de bloedbaan in als glucose. Dit zorgt voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel en insuline. Omdat koolhydraatarm brood niet zorgt voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel en insuline, kun je concluderen dat koolhydraatarm brood gezonder is dan regulier brood. Voor je gezondheid is het namelijk belangrijk dat je bloedsuikerspiegel zo goed mogelijk in evenwicht blijft.
Brood eten tijdens dieet
Volg jij een koolhydraatarm dieet of koolhydraatarme levensstijl? Dan wordt het zeker afgeraden om regulier brood te eten. Het is daarom een goede keuze om koolhydraatarm brood te eten.
Een teveel aan koolhydraten zorgt namelijk voor een voorraad aan energie die je niet verbrandt. Deze wordt dan dus opgeslagen als vet en dat wil je voorkomen. Heb je geen zin om zelf de keuken in te duiken voor koolhydraatarm brood? Probeer dan eens een van onze kant-en-klare koolhydraatarme broden!
Zelf koolhydraatarm brood bakken
Ingrediënten
- 1 pak Sukrin broodmix naar keuze
- 400 ml Water
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 tot 200 graden, afhankelijk van welk broodmix je gebruikt.
- Meng het broodmix met water in een grote kom. Voeg eventueel naar smaak extra noten en zaden toe aan het beslag.
- Laat het beslag ongeveer 5 minuten rusten.
- Schep het beslag in een bakvorm of op de ovenplaat. Het Sukrin protein brød hoeft niet in een bakvorm, het fiberbrød wel.
- Bak het brood ongeveer 60 minuten in de oven.
Beleg voor op mijn koolhydraatarme boterham
Kies ook zeker voor koolhydraatarm beleg op je boterham! Wat dacht je bijvoorbeeld van cottage cheese, rosbief, verse geitenkaas, ei, kipfilet, roomkaas light, tonijn of rundercarpaccio? Allemaal heerlijk toch? En ook nog eens koolhydraatarm! Maak het af met een stukje komkommer of tomaat en smullen maar.
Waar koolhydraatarm brood kopen?
Het is vaak moeilijk om koolhydraatarm brood te scoren in een supermarkt. Op onze webshop vind je diverse broodmixen van Sukrin waar je heel eenvoudig zelf brood mee kunt maken. Of kies voor een van onze kant-en-klare koolhydraatarme broden. Nog makkelijker en net zo lekker!
Koolhydraatarm brood recepten
Zelf koolhydraatarm brood maken is super eenvoudig! Wij hebben verschillende recepten voor je op een rijtje gezet. Maak bijvoorbeeld low carb knoflookbrood, olijfbrood of een lekkere boterham belegd met avocado en ei. Dat wordt smullen!
Bak zelf je koolhydraatarme brood! De combinatie van zelfgebakken brood, avocado en een spiegeleitje is werkelijk heerlijk.
Knoflookbrood, wie is er niet gek op? En ook nog eens koolhydraatarm! Een perfect hapje voor op de borrelplank.
Heerlijk brood met olijven en tomaatjes! In dit recept maak je een heerlijke Italiaanse brood variant.