Er zijn twee soorten zoetstoffen: intensieve zoetstoffen en niet-intensieve zoetstoffen. Van intensieve zoetstoffen hoeft maar een heel kleine hoeveelheid gebruikt te worden om dezelfde zoetkracht als suiker te creëren, omdat intensieve zoetstoffen vele malen zoeter zijn dan suiker. Polyolen zijn niet-intensieve zoetstoffen.
Polyolen zijn suikervervangers die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om deze zoeter te maken, zonder toevoeging van suiker.
Intensieve en niet-intensieve zoetstoffen
Er zijn twee soorten zoetstoffen: intensieve zoetstoffen en niet-intensieve zoetstoffen. Van intensieve zoetstoffen hoeft maar een heel kleine hoeveelheid gebruikt te worden om dezelfde zoetkracht als suiker te creëren, omdat intensieve zoetstoffen wel 30 tot 37.000 keer zoeter zijn dan suiker. Polyolen zijn niet-intensieve zoetstoffen. Deze zoetstoffen zijn half zo zoet tot even zoet als suiker en leveren dan ook veel minder calorieën dan suiker voor het lichaam. Het natuurlijke polyol erythritol levert zelfs helemaal geen calorieën. Misschien ken je erythritol wel van de Sukrin producten, deze bestaan namelijk uit dit polyol.
Verschillende polyolen komen ook voor in de natuur, zoals in paddenstoelen, fruit en bomen. Andere polyolen worden gewonnen uit houtvezels, zoals bijvoorbeeld xylitol. Erythritol is 100% natuurlijk en wordt gewonnen uit verschillende soorten fruit en champignons.
Voordelen van polyolen
Polyolen hebben geen bijsmaak, zoals veel andere zoetstoffen. Daarnaast zijn ze ook geschikt voor mensen met diabetes, omdat deze suikervervangers minder effect hebben op het suikergehalte in het bloed. Bovendien dragen polyolen bij aan een sterk gebit, in tegenstelling tot producten die gezoet zijn met suiker. Het gebruik van polyolen is door deze voordelen erg populair in Scandinavië. Hier worden ze dan ook al veel langer gebruikt dan in Nederland. Polyolen zijn veilig voor consumptie beoordeeld en worden steeds vaker gebruikt. Polyolen zijn bijvoorbeeld perfect om te gebruiken in plaats van suiker wanneer je wilt afvallen of suikervrij wilt eten.
Polyolen aftrekken van de totale hoeveelheid aan koolhydraten?
Misschien wel het belangrijkste voordeel is dat polyolen minder energie leveren dan andere koolhydraten. Dit komt doordat polyolen nauwelijks worden opgenomen in de dunne darm. Je hoeft ze dan ook niet mee te tellen bij de 45 gram koolhydraten die je maximaal per dag mag eten tijdens het volgen van het Protislank dieet. Als een koolhydraatarme reep 12 gram koolhydraten bevat, waarvan 9 gram polyolen, hoef je maar 3 gram koolhydraten te tellen voor deze snack, in plaats van 12 gram. Je mag polyolen dus aftrekken van het netto koolhydraten.
Door al deze voordelen worden polyolen vaak gebruikt bij het koolhydraatarm dieet. Lees meer over minder koolhydraten eten.
Nadeel van polyolen
Een nadeel van polyolen is dat overmatig gebruik een laxerende werking kan hebben. Polyolen zitten met name in onze zoete snacks. Wanneer je hier normale hoeveelheden van eet, zal je er niet te veel van binnenkrijgen.
Polyolen zijn dus een stuk beter voor je dan gewone suiker! Wanneer je nog vragen hebt over polyolen, kun je contact opnemen met onze klantenservice.